CZEKOLADOWE BROWNIE marchewkowe
z daktylami i żurawiną
Nie od dziś wiadomo, że jestem zwolenniczką warzyw w wypiekach! Jeżeli jeszcze nie próbowaliście delikatnego ciasta kakaowego z fasoli, zapraszam TUTAJ . Ciasto Marchewkowe (KLIK) to już wręcz tradycja, jeden z moich ulubionych!
Teraz pora na coś nowego!
Tym razem mój faworyt w postaci marchewki utworzył super-trio z bogatym w magnez KAKAEM oraz królową kasz-JAGLANKĄ!
Bogate w witaminy, minerały oraz cenne wartośći odżywcze Fit- ciasto powstało bez dodatku zbędnego białego cukru! Naturalną słodycz dają tutaj daktyle !
O tym dlaczego warto zamienić cukier na suszone owoce, tudzież daktyle- czytaj TUTAJ
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 starte marchewki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- drobno pokrojone migdały/ orzechy włoskie
- 1/2 szklanki kakao (DecoMorreno)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki nasion chia+ łyżka miodu+ otręby (opcjonalnie)
na wierzch : żurawina błotna + migdały
1. Kaszę jaglaną zagotować wg, instrukcji na opakowaniu / 1/2 szklanki kaszy opłukać raz w zimnej, raz w gorącej wodzie, a następnie zagotować w 1,5 szklanki wody / gotować ok. 20 min
2. W międzyczasie zetrzeć marchewki na małych oczkach
3. Zmiksować jajka, dodać mleko, a następnie powoli wlewać oliwę z oliwek
4. Dodać suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao
3. Zmiksować jajka, dodać mleko, a następnie powoli wlewać oliwę z oliwek
4. Dodać suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao
5. Cały czas miksując- dodać ostudzoną/ odciśnięta z wody kaszę jaglaną, a następnie daktyle
6. Do całości dorzucić orzechy oraz marchewkę- delikatnie wymieszać łyżką
6. Do całości dorzucić orzechy oraz marchewkę- delikatnie wymieszać łyżką
7. Opcjonalnie dodać miód/otręby/nasiona chia itd. / czego dusza, a raczej żołądek zapragnie :) /
Piec 50min w temp.180st.
PS. Ciasto ma mokrą konsystencję, zatem z krojeniem lepiej poczekać, aż się ostudzi. Najlepiej smakuje na drugi dzień :)
Całość świetnie komponuje się z dodatkiem ŻURAWINY błotnej oraz pokrojonych MIGDAŁÓW
#ENJOY !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz