niedziela, 31 stycznia 2016

CIASTO KAKAOWE z daktylami!




CZEKOLADOWE BROWNIE marchewkowe 
 z daktylami i żurawiną 




Nie od dziś wiadomo, że jestem zwolenniczką warzyw w wypiekach! Jeżeli jeszcze nie próbowaliście delikatnego ciasta kakaowego z fasoli, zapraszam TUTAJ . Ciasto Marchewkowe (KLIK) to już wręcz tradycja, jeden z moich ulubionych!

Teraz pora na coś nowego! 

Tym razem mój faworyt w postaci marchewki utworzył super-trio z bogatym w magnez KAKAEM oraz królową kasz-JAGLANKĄ!










Bogate w witaminy, minerały oraz cenne wartośći odżywcze Fit- ciasto powstało bez dodatku zbędnego białego cukruNaturalną słodycz dają tutaj daktyle 

O tym dlaczego warto zamienić cukier na suszone owoce, tudzież daktyle- czytaj TUTAJ











- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 starte marchewki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- drobno pokrojone migdały/ orzechy włoskie
- 1/2 szklanki kakao (DecoMorreno)
- 2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki nasion chia+ łyżka miodu+ otręby (opcjonalnie)

na wierzch : żurawina błotna + migdały


1.      Kaszę jaglaną zagotować wg, instrukcji na opakowaniu / 1/2 szklanki kaszy opłukać raz w zimnej, raz w gorącej wodzie, a następnie zagotować w 1,5 szklanki wody / gotować ok. 20 min
2.      W międzyczasie zetrzeć marchewki na małych oczkach
3.      Zmiksować jajka, dodać mleko, a następnie powoli wlewać oliwę z oliwek
4.      Dodać suche składniki- mąkę,  proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao
5.      Cały czas miksując- dodać ostudzoną/ odciśnięta z wody  kaszę jaglaną, a następnie daktyle
6.      Do całości dorzucić orzechy oraz marchewkę-  delikatnie wymieszać łyżką
7.      Opcjonalnie dodać miód/otręby/nasiona chia itd.    / czego dusza, a raczej żołądek zapragnie :) /

Piec 50min w temp.180st.
PS. Ciasto ma mokrą konsystencję, zatem z krojeniem lepiej poczekać, aż się ostudzi. Najlepiej smakuje na drugi dzień :)



Całość świetnie komponuje się z dodatkiem ŻURAWINY błotnej oraz pokrojonych MIGDAŁÓW





#ENJOY ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz