poniedziałek, 28 września 2015

▶Ciasto kakaowe z fasoli



CIASTO KAKAOWE 
              Z FASOLI


Pamiętacie przepis na pyszne ciasto marchewkowe? (TU)
Teraz chciałabym podzielić się z wami przepisem na smakołyk równie smaczny jak jego poprzednik!
Przed nami- ciasto fasolowe
w którym nie ma ani grama mąki !i w którym nie wyczujemy fasoli
Kolejna świetna kamuflacja warzyw w cieście =)
Wielkim jego atutem jest bogactwo w białko i magnez
...No i ten pyszny, mocno kakaowy smak!






              -1 puszka czerwonej fasoli 
   - 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 
   - 2 średniej wielkości banany 
   - garść żurawiny
   - 1 łyżka miodu 
   - 1 łyżka kakao
   - 3 jajka
   - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
   - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
   - 1 łyżeczka przyprawy do piernika
   - 1 łyżeczka cynamonu







1.Fasolę dokładnie płuczemy
2. 
Na gładką masę blendujemy fasolę oraz banany 
(można to zrobić za pomocą maszynki do mielenia mięsa)3.wbijamy jajka
4.dodajemy sodęproszek do pieczenia oraz przyprawy
5. dodajemy roztopioną czekoladę 
(roztapiamy w mikrofali bądź w kąpieli wodnej)
6.Całość miksujemy na gładką masę
7.Na koniec dodajemy
żurawinę
PS> część czekolady można pokroić na małe kawałeczki i dorzucić do ciasta w takiej właśnie formieMożna dodać także orzechów/ słonecznika :) 


Piec w temteraturze 180 stopni,  ok. 50minut





# ENJOY !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz