PLACUSZKI z dyni!
o smaku pierniczkowym
Najlepszy sposób na
poprawę humoru w deszczowe, jesienne popołudnie? Placki,Placuszki,Pankejki!
Jakkolwiek byśmy tego nie nazwali, jedno jest pewne- obok tych placuszków trudno jest przejść obojętnie...
Delikatne, pyszne,
słodkie, a do tego zdrowe!
W dzisiejszej wersji królować będzie Dynia O jej prozdrowotnych właściwościach możesz poczytać tutaj-> KLIK
Nigdy wcześniej nie próbowałeś dyni?
Nie jesteś sam! Całkiem niedawno także należałam do tego grona i powiem Wam, że wcale nie żałuję, że skusiłam się na to nowe kulinarne doznanie!♡
▶ 2 duże łyżki dyni (Jak wykonać puree z dyni?)
▶ ok.4 łyżki mąki (aby ciasto było gęste)
▶ 2 jajka
▶ 2 łyżki mleka
▶ łyżka miodu+ cukru brązowego
▶ duża łyżka cynamonu
▶ duża łyżka przyprawy do piernika
▶ łyżeczka proszku do pieczenia
▶ szczypta soli
1. W misce wymieszać suche składniki - mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, cukier, sól
2. Dodać jajka, mleko. Składniki zmiksować
3. Na koniec dodać ok. 2/ 3 łyżki "odciśniętej" dyni . Całość wymieszać
4. Usmażyć na symbolicznej ilości masła/oliwy z oliwek -> ok. 2łyżki na 1 placuszek
Porcja na ok.12 pankejków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz