piątek, 9 października 2015

Puree z dyni♡


PUREE Z DYNI

Przygotuj już dziś, niebawem na blogu przepisy na pyszności z dyni! :)

Dynie kojarzą mi się z jesienią, te ich piękne, żywe kolory!
Można by rzec, że modne w tym sezonie!:D 
Jednak dynie królują i królować będą niezmiennie w każdym jesienno-zimowym okresie. Zawsze można zrobić "na zaś" i zapasteryzować! I tym sposobem cały rok cieszyć się potrawami z dodatkiem tego pomarańczowego składnika, który jest bardzo zdrowy!
Szklanka dyni zapewnia nam zapotrzebowanie na cenny beta-karoten prawie podwójnie! 


Słów kilka o Beta-karotenie (prowitaminie witaminy A)

Na co potrzebny jest Beta-karoten ?

na prawidłowe funkcjonowanie wzroku

na wzmocnienie odporności

wspomaga leczenie trądziku

opóźnia pojawianie się zmarszczek

No a także:

▶sprawia, że nasza skóra przybiera lekko pomarańczowego kolorytu i tym samym wygląda na pięknie opaloną,
więc problem z utrzymaniem pięknej 
opalenizny po wakacjach mamy z głowy ;)


Beta- karoten znajdziemy właśnie w dyni, ale także  w innych pomarańczowych, a także żółtych i czerwonych warzywach oraz owocach




Przechodząc do rzeczy :

PUREE Z DYNI  możesz przygotować zarówno z upieczonej, jak i ugotowanej dyni. Ja zdecydowanie preferuję pieczenie.
Jest do szybszy sposób, gdyż jeżeli gotujemy dynię- musimy ją pokroić na mniejsze części, co jest dość ciężkie w przypadku twardych dyni :) 

1. Dynię kroimy na pół










2. Ze środka wydłubujemy łyżką pestki










 3. Zawijamy folią




 4. Pieczemy ok.50min
Dynia powinna być miękka w środku   




                                    
5. Teraz skóra z Dynii łatwo nam schodzi/ obieramy dynię
6. Miąższ z dyni blendujemy na gładką masę 

2 komentarze:

  1. O tak, takie puree jest tak szalenie wielofunkcyjne! To mój jesienny must - have w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń