PUREE Z DYNI
Przygotuj już dziś, niebawem na blogu przepisy na pyszności z dyni! :)
Dynie kojarzą mi się z jesienią, te ich piękne, żywe kolory!
Można by rzec, że modne w tym sezonie!♡:D
Jednak dynie królują i królować będą niezmiennie w każdym jesienno-zimowym okresie. Zawsze można zrobić "na zaś" i zapasteryzować! I tym sposobem cały rok cieszyć się potrawami z dodatkiem tego pomarańczowego składnika, który jest bardzo zdrowy!
Szklanka dyni zapewnia nam zapotrzebowanie na cenny beta-karoten prawie podwójnie!
Słów kilka o Beta-karotenie (prowitaminie witaminy A)
Na co potrzebny jest Beta-karoten ?
▶na prawidłowe funkcjonowanie wzroku
▶na wzmocnienie odporności
▶wspomaga leczenie trądziku
▶opóźnia pojawianie się zmarszczek
No a także:
▶sprawia, że nasza skóra przybiera lekko pomarańczowego kolorytu i tym samym wygląda na pięknie opaloną,
więc problem z utrzymaniem pięknej opalenizny po wakacjach mamy z głowy ;) !
więc problem z utrzymaniem pięknej opalenizny po wakacjach mamy z głowy ;) !
Beta- karoten znajdziemy właśnie w dyni, ale także w innych pomarańczowych, a także żółtych i czerwonych warzywach oraz owocach
♡
Przechodząc do rzeczy :
Przechodząc do rzeczy :
PUREE Z DYNI możesz przygotować zarówno z upieczonej, jak i ugotowanej dyni. Ja zdecydowanie preferuję pieczenie.
Jest do szybszy sposób, gdyż jeżeli gotujemy dynię- musimy ją pokroić na mniejsze części, co jest dość ciężkie w przypadku twardych dyni :)
Jest do szybszy sposób, gdyż jeżeli gotujemy dynię- musimy ją pokroić na mniejsze części, co jest dość ciężkie w przypadku twardych dyni :)
1. Dynię kroimy na pół
3. Zawijamy folią
4. Pieczemy ok.50min
Dynia powinna być miękka w środku
6. Miąższ z dyni blendujemy na gładką masę
O tak, takie puree jest tak szalenie wielofunkcyjne! To mój jesienny must - have w kuchni :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie! ♡
Usuń