Bułeczki pełnoziarniste
Pyszne i chrupiące domowe fit-bułeczki?
Nic prostszego!
Upichcenie własnego pieczywa wcale nie zajmuje dużo czasu! Jedynie, kiedy musisz uzbroić się w cierpliwość to wtedy, gdy ciasto będzie rosło w ciepłym miejscu- mieszanka drożdżowa wymaga chwili uwagi- ciepła i czasu, ażeby wyrosnąć później na apetyczne, odżywcze śniadanko!
Zatem do dzieła!
-500g mąki pełnoziarnistej
-300ml ciepłego mleka
-200g twarogu chudego
-łyżeczka soli+ łyżeczka cukru
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 jajko
-łyżka suchych drożdży
-nasiona
(słonecznik, dynia, nasiona chia, kminek)
2.Do mieszanki powoli dolewać ciepłego(!) (ale nie gorącego) mleka, a następnie oliwy z oliwek
3.Dodać ulubione nasiona
~! pamiętaj, ażeby nie przesadzić z ilością, bo ciasto może być zbyt ciężkie i nie wyrośnie :)
4.Wyrobić ciasto, w razie potrzeby dosypywać mąki, ażeby nie było zbyt kleiste
5.Miskę przykryć ręcznikiem a następnie odstawić w ciepłe miejsce (do łóżka pod kołderkę :)
Czas oczekiwania: ok.45min
6.Gdy drożdże wyrosną i ciasto zwiększy swoją objętość - uformować z ciasta bułki (wyjdzie ich ok. 9) i ułożyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia
~! Warto oprószyć papier mąką- co by się bułeczki nie przykleiły do spodu/ przezorny zawsze ubezpieczony! / :)
7.Bułeczki z wierzchu posmarować jajkiem/masłem , a następnie posypać je nasionami
Czas pieczenia: ok. 30min w temp.190 stopni (aż się zarumienią)
teraz wiem, że był to strzał w dziesiątkę!
...i zapewne stale będę wracała do tego przepisu!
Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku!
Domowa piekarnia zawsze w cenie!
#ENJOY!
Wyglądają pysznie :) Chenie skosztowalabym je :P
OdpowiedzUsuńGenialny przepis, super skład i proste wykonanie. Na zdjęciach wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuń