sobota, 29 października 2016

Chili con carne- strrrrrrasznie dobre!



CHILI CON CARNE!
...czyli danie rodem z Meksyku!

Halloween?
Straszny film! Koniecznie!
Może "Teksańska masakra piłą mechaniczną" ?
Nie da się zaprzeczyć, że najlepiej film "smakuje" w dobrym towarzystwie
z michą wybornego żarełka u boku!

Do wykonania tej meksykańskiej potrawy wcale nie będzie ci potrzebna piła mechaniczna! Jedynym ostrym narzędziem będzie tutaj nóż, którym starannie pokroimy wybrane składniki...
Bohaterem dzisiejszego krojenia będzie papryka,
która utworzy duet ze strasznie zdrową czerwoną fasolą !
Ciekawy co dalej?
No to czytaj!
 



  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 100g ryżu (basmati)
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz,  oregano, papryka ostra, świeża kolendra
  • tabasco
 




1.Ugotować ryż według instrukcji
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do zarumienienia.
3.Podsmażyć mięso mielone
4.Pokroić w drobną kosteczkę paprykę

5.Dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy. Gotować chwilę, a następnie dodać kukurydzę,fasolę oraz paprykę. Przyprawić do smaku
5.Całość gotować jeszcze 10min
6.Podawać warstwowo, bądź wymieszać ryż z gotowym farszem.


SMACZNEGO!


Koniecznie zobacz inne, wyśmienite przepisy z Fasolą w roli głównej! KLIK
Dobre, że aż ślinka cieknie!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz