wtorek, 29 listopada 2016

Szpinak z kurczakiem w cieście francuskim!



 


Kurczak ze szpinakiem i brokułami w cieście francuskim!
 ...czyli bardzo smaczny pomysł na obiad dla 2 osób! 

Aromatyczny kurczak w połączeniu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami oraz serem feta, owinięte ciastem francuskim, na pewno podbije Wasze podniebienia! 
Idealnie nada się jako danie główne, bądź jako przekąska do czerwonego wina ;)







-1 sztuka ciasta francuskiego (Lidl/ Biedronka)
-0,5kg fileta z kurczaka
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-1 opakowanie mrożonego szpinaku  
-1/2 opakowania sera feta
-5 sztuk suszonych pomidorów
-1/2 ugotowanego brokuła
-przyprawy (bazylia,majeranek,oregano,pieprz cayene)

Dodatkowo:
-oliwa z oliwek (do smażenia) , białko jaja,słonecznik,ser feta (na wierzch ciasta)






1. Na oliwie z oliwek przysmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę, przyprawioną pierś z kurczaka oraz czosnek.
2. Na patelnię wrzucić odcedzony(!) szpinak, brokuły, a następnie ser feta oraz suszone pomidory
3. Gotowy farsz przyprawić do smaku
4. Przekroić ciasto francuskie na pół, a następnie rozprowadzić farsz na każdej połówce

5. Nakroić, a następnie zwinąć boki ciasta "w chałkę" (jak na obrazku) 
6.Posmarować wierzch ciasta białkiem jaja (żeby się zarumieniło), a następnie posypać prażonym słonecznikiem
6. Piec ok.20min w temp.180st.




 ENJOY!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz