poniedziałek, 4 lipca 2016

CURRY z batatami






Wegańskie curry z batatami i ciecierzycą
...czyli przepis na szybką- jednogarnkową, wegańską potrawę!
Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, śmiało można dodać np.pokrojonego kurczaka :) Curry ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą, która jest źródłem pełnowartościowego białka jest strzałem w dziesiątkę! Dlaczego?




 BATATY 
 - sprzyja odchudzaniu (zawartość błonnika
 -bogate źródło witaminy A oraz antyoksydantów
- zawiera wapń, potas, mangan i fosfor
- obecność luteiny (na dobry wzrok) 

                            CIECIERZYCĘ

-sprzyja odchudzaniu (zawartość błonnika)
  + wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi
- bogate źródło białka i żelaza
- zawiera kwas foliowy

 







– olej kokosowy
– cebula
– 2cm startego imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 1 łyżka sosu sojowego,
– 4 bataty
– 400 ml mleka kokosowego
– pomidory w puszce
– 1 papryka
– 1 limonka
– 1 torebka ryżu
– przyprawy (kolendra, zioła prowansalskie, bazylia, kurkuma, 1/2 łyżeczki cynamonu+kardamonu) 




 
  1. Na oleju kokosowym podsmażyć cebulę z imbirem i czosnkiem. Dodać sos sojowy.
  2. Do garnka dodać pokrojone bataty (podsmażać przez ok.4 minuty)
    Dodać puszkę mleka kokosowego i puszkę pomidorów (gotować 15 min na niewielkim ogniu)
  3. Dodać paprykę oraz chili (gotować kolejne 5 min)
  4. Przyprawić do smaku. Dodać liści kolendry i sok z limonki.
  5. Podawać z ugotowanym ryżem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz