Wegańskie curry z batatami i ciecierzycą
...czyli przepis na szybką- jednogarnkową, wegańską potrawę!
Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, śmiało można dodać np.pokrojonego kurczaka :) Curry ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą, która jest źródłem pełnowartościowego białka jest strzałem w dziesiątkę! Dlaczego?
BATATY
- sprzyja odchudzaniu (zawartość błonnika)
-bogate źródło witaminy A oraz antyoksydantów
- zawiera wapń, potas, mangan i fosfor
- obecność luteiny (na dobry wzrok)
- zawiera wapń, potas, mangan i fosfor
- obecność luteiny (na dobry wzrok)
CIECIERZYCĘ
-sprzyja odchudzaniu (zawartość błonnika)
- bogate źródło białka i żelaza
- zawiera kwas foliowy
- zawiera kwas foliowy
– olej kokosowy
– cebula
– 2cm startego imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 1 łyżka sosu sojowego,
– 4 bataty
– 400 ml mleka kokosowego
– pomidory w puszce
– 1 papryka
– 1 limonka
– 1 torebka ryżu
– przyprawy (kolendra, zioła prowansalskie, bazylia, kurkuma, 1/2 łyżeczki cynamonu+kardamonu)
- Na oleju kokosowym podsmażyć cebulę z imbirem i czosnkiem. Dodać sos sojowy.
- Do garnka dodać pokrojone bataty (podsmażać przez ok.4 minuty)
Dodać puszkę mleka kokosowego i puszkę pomidorów (gotować 15 min na niewielkim ogniu) - Dodać paprykę oraz chili (gotować kolejne 5 min)
- Przyprawić do smaku. Dodać liści kolendry i sok z limonki.
- Podawać z ugotowanym ryżem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz