czwartek, 16 czerwca 2016

Kluski jaglane z truskawkami


KLUSKI Z KASZY JAGLANEJ Z TWAROGIEM
I KOKTAJLEM TRUSKAWKOWYM

Kluski, kluseczki, albo inaczej- kopytka... specjał, który zna chyba każdy z nas!
Prezentuję bardzo zdrową, alternatywną wersję! Korzystając z sezonu na truskawki- wykorzystałam go jako słodki dodatek do posiłku! Pyszne, soczyste, ciężko im się oprzeć...! 

W roli głównej kasza jaglana oraz twaróg, które są świetnym źródłem białka


Kasza Jaglana
to zdecydowanie królowa kasz i
prozdrowotny wulkan !
oczyszcza oraz odkwasza organizm,
✔bogata w witaminy z grupy B
✔Zawiera lecytynę, która poprawia naszą pamięć
✔bogata w substancje mineralne jak wapń, fosfor, potas i żelazo
✔źródło pełnowartościowego białka
✔korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów
 
 






- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (/ew, zwykłej mąki)
- 200g twarogu chudego
- 1 jajo
- 1 ugotowany ziemniak (*opcjonalnie)
 - szczypta soli






1. Kaszę jaglaną ugotować w wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Gotować przez ok. 20min. do uzyskania miękkości
2. Po przestudzeniu wymieszać kaszę z pozostałymi składnikami- wyrobić ciasto. W razie gdy będzie zbyt lepkie- dosypać mąki.
3. Uformować w rulon i kroić na kopytka
4. Gotowe kluski wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody (dodać odrobinę oleju, żeby się nie sklejały)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz