poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Fit babeczki korzenne!





Marchewkowe muffiny o smaku piernika z polewą czekoladową

Uwielbiam ciasto marchewkowe (KLIK)! Było ono moją inspiracją do przygotowania tych oto babeczek!
Marchewki jak to w ciastach z tym dodatkiem- w ogóle nie czu
ć! 
Delikatnie słodkie, za to bezapelacyjnie rewelacyjne!
Babeczki korzenne to idealny pomys
ł na zdrową przekąskę, którą śmiało możemy zabrać ze sobą w trasę- do pracy, czy do szkoły...

Składniki na ok. 6 babeczek

-2 jaja
-4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżka odżywki białkowej (wanilia)
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki mleka
-odrobina wody gazowanej
-1 łyżka oleju kokosowego
-1 łyżka masła
-1 starta marchewka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka przyprawy do piernika
-1 łyżka cynamonu
- starta skórka z cytryny
- prażony słonecznik/orzechy/bakalie
Polewa: -1 łyżka mleka+ odżywki białkowej+ łyżka kakao naturalnego




1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać miód
2. Połączyć wymieszane suche składniki z żółtkami, dodać mleko. Zmiksować
3.Dodać oleju kokosowego, masła, cały czas miksując
4. Do całości dorzucić startej na drobnych oczkach marchewki oraz skórki z cytryny, a także orzechy i bakalie (delikatnie wymieszać)
5. Wlać do formy na muffiny
6. Piec w temp. 180 stopni ok 30 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz