Wykwintny piątkowy obiad!
...czyli
Łosoś w miodzie i sezamie podany z ziemniaki nadzianymi szpinakiem i serem
Łosoś jest to ryba szlachetna, która sprzyja uzyskaniu pięknej sylwetki!
Ma właściwości prozdrowotne, dlatego też powinniśmy uwzględnić ją w naszej racjonalnej diecie!
Łososia powinniśmy jeść 2 razy w tygodniu.
Jedzenie łososia przyczynia się do szybszego spalania kalorii i tkanki tłuszczowej !
Dlaczego?
- zawiera dobre tłuszcze- kwasy omega 3 (przyczyniające się do chudnięcia !)
-wysoka zawartość białka! (świetny zamiennik mięsa)
- zapewnia uczucie sytości na długi czas
- bogaty w witaminy A, D, E, B
- sprzyja prawidłowemu widzeniu oraz zapamiętywaniu
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- 400g filetu z łososia
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- sezam
- 2 łyżki oliwy z oliwek (/oleju z awokado*)
- sok z połówki cytryny
-1 łyżeczka sosu sojowego*
- przyprawy (pieprz, bazylia, tymianek. zioła prowansalskie, majeranek)
1. Wykonać marynatę- wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami
2. Zanurzyć w marynacie łososia i odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki
3. Łososia obsypać sezamem/ Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut
... W międzyczasie przygotować ziemniaki
-> sporej wielkości ziemniaki posmarować oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na 40min (190 stopni)
-> gdy się upieką- przekroić wzdłuż do 2/3 głębokości, a w powstałą szczelinę nałożyć nadzienie szpinakowe- o tym jak je zrobić czytaj TUTAJ
-> Na gotowych ziemniakach ułożyć plasterek sera pleśniowego- włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz