czwartek, 3 marca 2016

Pieczony łosoś z sezamem i ziemniakami ze szpinakiem



Wykwintny piątkowy obiad!
...czyli 
Łosoś w miodzie i sezamie podany z ziemniaki nadzianymi szpinakiem i serem






Łosoś jest to ryba szlachetna, która sprzyja uzyskaniu pięknej sylwetki! 
Ma właściwości prozdrowotne, dlatego też powinniśmy uwzględnić ją w naszej racjonalnej diecie! 
Łososia powinniśmy jeść 2 razy w tygodniu. 



Jedzenie łososia przyczynia się do szybszego spalania kalorii i tkanki tłuszczowej !
Dlaczego?


- zawiera dobre tłuszcze- kwasy omega 3  (przyczyniające się do chudnięcia !)
-wysoka zawartość białka! (świetny zamiennik mięsa)
- zapewnia uczucie sytości na długi czas
- bogaty w witaminy A, D, E, B
- sprzyja prawidłowemu widzeniu oraz zapamiętywaniu
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego








- 400g filetu z łososia
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- sezam
- 2 łyżki oliwy z oliwek (/oleju z awokado*)
- sok z połówki cytryny
-1 łyżeczka sosu sojowego*
- przyprawy (pieprz, bazylia, tymianek. zioła prowansalskie, majeranek)






1. Wykonać marynatę- wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami
2. Zanurzyć w marynacie łososia i odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki 
3. Łososia obsypać sezamem/ Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut

... W międzyczasie przygotować ziemniaki
-> sporej wielkości ziemniaki posmarować oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na 40min (190 stopni)
-> gdy się upieką- przekroić wzdłuż do 2/3 głębokości, a w powstałą szczelinę nałożyć nadzienie szpinakowe- o tym jak je zrobić czytaj TUTAJ 
-> Na gotowych ziemniakach ułożyć plasterek sera pleśniowego- włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz