Naleśniki ze szpinakiem
w sosie NAPOLI !
w sosie NAPOLI !
Jedno z moich ulubionych dań z menu obiadowego !
Nie przepadasz za szpinakiem?
Po spróbowaniu dania z tego przepisu pokochasz go!
Wyborne naleśniki otulone kołderką z sosu pomidorowego oraz sera podbijają serca, albo raczej kubki smakowe nawet osób, które nie są zwolennikami szpinaku/ nie wiedzą jak go przygotować, ażeby był smaczny...
SZPINAK
✔ mało kalorii
Ta zielona roślina jest podstawowym składnikiem zdrowej diety!
✔ zawiera antyoksydanty
(na problemy z nadciśnieniem)
✔ bogaty w witaminy i minerały:
-witaminy K, A, C, B2, B6, E
-źródło magnezu, manganu, żelaza, wapnia, potasu, miedzi, cynku, fosforu
✔ zawiera błonnik pokarmowy, kwas foliowy oraz kwasy omega-3
na naleśniki
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka mleka+ 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- (*dodatkowo:)
(2 łyżki otrębów, nasion chia oraz pietruszka)
na farsz
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 1/2 kostki sera feta
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku
- papryka/ suszone pomidory
- 1 opakowanie przyprawy do szpinaku KNORR
- 1 opakowanie sosu napoli KNORR
A.
Przygotować naleśniki wg. podanych składników- jajko,mleko,woda,mąka,sól, (*dodatki)
1. W razie, gdy ciasto będzie zbyt gęste- rozcieńczyć wodą
2. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na dobrze rozgrzanej patelni
B.
1. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek
2. Dorzucić odciśnięty z nadmiaru wody szpinak
3. Dodać rozdrobnionego sera feta, suszonych pomidorów/ papryki
3. Wymieszać w kubku przyprawę do szpinaku KNORR ze 100ml jogurtu naturalnego(/greckiego) po czym dorzucić ją do farszu
4. Całość jeszcze chwilkę trzymać na małym ogniu na patelni
C
1. Naleśniki nadziać farszem, a następnie zawinąć w kopertę
2. Gotowe naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym po czym zalać sosem Napoli
3. Całość udekorować można serem żółtym/ mozzarellą
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25min
#ENJOY!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz