piątek, 26 lutego 2016

Zapiekanka jajeczna z warzywami



Włoskie śniadanie-
Frittata warzywna
Frittata- czyli zapiekana jajecznica potocznie mówiąc. Różnica jest widoczna nie tylko w innym sposobie serwowania, ale i w smaku! 


Zobacz przepis na Frittatę Caprese!

W akompaniamencie ostrych przypraw prezentuje się konkretnie!



- jajka (4sztuki)
- warzywa:  papryka, pomidor, szpinak, cukinia, cebula, pietruszka

- oliwa z oliwek 
+ przyprawy
(szczypta chili, pieprz cayenne,oregano, bazylia, papryka, czosnek)- *ser pleśniowy/ mozzarella




 
- cebulkę zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek
(opcjonalnie dorzucić można szynkę z indyka)
- dodać resztę drobno pokrojonych warzyw, ser*
- wbić rozbełtane jaja i przyprawić 
- smażyć na niewielkim ogniu pod przykrywką ok.5min (w zależności czy już jest gotowa)


Zapiekankę udekorować ketchupem/ pesto...
Podawać z pełnoziarnistym tostem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz