czwartek, 1 października 2015

Frittata, czyli omlet inaczej...








                     FRITTATA 
        cAPRESE 


...czyli inaczej mówiąc- włoskie danie, w którym głównym składnikiem są jajka i które bardzo przypomina moje ulubione danie- omlet.

Rano wpadłam na pomysł, ażeby urozmaicić moje standardowe śniadanko, którym jest z reguły jajecznica/ omlet/ placuszki etc.
...I tak powstała zapiekana omletowa jajecznica (bardzo potocznie mówiąc...)
bądź bardziej fachowo- Frittata ♥
Skąd Caprese?
Towarzyszami jajek są w dzisiejszym wydaniu- pomidory,  mozzarella, bazylia, całość zakropiona oliwą z oliwek
(składniki jak do sałatki caprese ;)






- 2 jajka
- pomidor
- połówka sera mozzarella
- liście świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól/ pieprz/ bazylia
- ser żółty* (opcjonalnie)





1. Piekarnik nastaw na 180 stopni
2. Wymieszaj jajka ze startą mozzarellą
3. Użyj soli i pieprzu do smaku
4. Dodaj szczyptę sproszkowanej bazylii/ bądź kilka listków
5. Całość wybełtaj i usmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (można wymieszać oliwę z masłem)
6. Gdy "omlet" będzie prawie gotowy (lekko płynny środek, przysmażone boki) -zdjąć z patelni
7. Ułożyć na całości pomidory oraz bazylię i pokropić oliwą z oliwek
7. Na koniec można dodać startego sera żółtego*

8. Po ok.15 minutach cieszymy się pyszną, aromatyczną Frittatą :)

 Czas pieczenia:  ok. 15min temp.: 180°


Osobiście polecam podawać z ketchupem i tostem pełnoziarnistym :)


        Niby zwykła jajecznica, a jednak coś w niej innego!
Nie pozwól żeby do twojej kuchni wkradła się rutyna
Urozmaicaj swoje potrawy chociażby sposobem przyrządzania!


No to....
Kto chętny na takie śniadanko?? 
# ENJOY


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz