poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Smaczna zupa brokułowa !


Zupa brokułowa z serem pleśniowym!

Pyszna zupa warzywna, która dostarczy ci niezbędnych witamin i minerałów!
 Ser pleśniowy dodaje aromatycznego posmaku, który zmienia zwykłą zupę w kulinarne dzieło sztuki! 

Zupy to idealny pomysł na dostarczenie organizmowi warzyw „z każdej działki”- pamiętajmy o tym, aby różnicować posiłki, a nie ograniczać się do jednego ulubionego warzywaJ  
Trzymajmy się zbilansowanej diety i spożywajmy warzywa 5x dziennie!









-oliwa z oliwek
-cebula
-brokuł, pietruszka, seler,por,ziemniaki,marchewka*
-ser pleśniowy (u mnie niebieski)
-wywar z rosołu/ kostka rosołowa
-pieprz, chili, bazylia







1. Zeszklić na oliwie pokrojoną drobno cebulę
2. Dolać wody, a następnie dodać drobno pokrojone warzywa- seler, por, cukinię, ziemniaki, pietruszkę (opcjonalnie odrobinę masła), a następnie przez 10min gotować pod przykrywką
3. Dorzucić łodygę brokuła/ gotować 15min (aż wszystkie warzywa będą miękkie)
4. Wrzucić kostkę rosołową
5.Dodać różyczki brokuła oraz 1/2 kostki sera pleśniowego/ gotować jeszcze 5-10min
6.Przyprawić do smaku


Voilà !

*Wody dodać wg. uznania, jeżeli chcesz żeby była to zupa-krem, będzie to niewielka ilość- na koniec warzywa zblendować.
Osobiście preferuję wersję z warzywami w ich pełnym wymiarze, dlatego też zrobiłam z ok.1,5l wody :) 



SER PLEŚNIOWY

źródłłatwo przyswajalnego białka
✔-źródłłatwo przyswajalnego wapnia-źródło potasu oraz sodu
✔-zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K oraz z grupy B-zawiera tyrozynę – aminokwas, który przyczynia się do poprawy samopoczucia, zwiększa wytrzymałość organizmu, odporność na stres oraz zmęczenie

Wadą jest to, że jak to sery- jest on tłusty! Dlatego też powinniśmy zachować umiar i dodać go w niewielkiej ilości :)

ENJOY!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz