piątek, 14 lipca 2017

FIT Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

 BURGER NA SŁODKO



Ciasto marchewkowe z bakaliami
przełożone kremem jaglano-kokosowym

Ciacho marchewkowe, czyli klasyk do którego często wracam. Tym razem w nowoczesnej, Turbo-Fit odsłonie- podane z kremem z królowej kasz- kaszy jaglanej (dlaczego warto? KLIK ) .
Do tego dodatek aksamitnego mleczka kokosowego i jestem w niebie ! Po treningu śmiało można zjeść bez wyrzutów sumienia :)



CIASTO
-2 jaja 
-1/4 szklanki oliwy z oliwek 

-2 marchewki
-1/2 szklanki mąki
-1/2 szklanki płatków owsianych
-2 łyżki odżywki białkowej/ budyniu waniliowego
-1 łyżeczka sody+ proszku do pieczenia
-2 łyżka cynamonu
-4 daktyle 
-garść orzechów włoskich/bakalie



1. zetrzeć marchewki, wycisnąć nadmiar soku
2. daktyle zalać wrzątkiem (odstawić na ok.5min) 
2. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli
3. Zmiksować wszystkie suche składniki, daktyle, bakalie, żółtka, dolać oliwę z oliwek
4. Do masy delikatnie wmieszać ubite białka
(gdy ciasto wyjdzie zbyt gęste, dodać odrobiny wody/gazowanej) 

Ciasto przelać do formy. Piec przez ok.40 min (do zarumienienia) w temperaturze 180 stopni 


MASA KOKOSOWA
1. ugotować kaszę jaglaną według instrukcji (w 1 szklance wody) 
2. Do ugotowanej kaszy dodać 4 łyżki gęstej części- mocno schłodzonego mleczka kokosowego 
3. Dodać niecałą łyżkę miodu/ksylitol do smaku oraz 3 łyżki wiórków kokosowych.
Całość zblendować. 

Ostudzone ciasto przełożyć masą kokosową, powidłem śliwkowym oraz polewą z gorzkiej czekolady :)




ENJOY!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz