niedziela, 24 stycznia 2016

Ciasteczka z żółtek jaj!








 Kruche ciasteczka z żółtek!

Idealne do weekendowej kawusi!
Zamiast kupować sklepowe ciastka, obfite w cukier i utwardzacze- lepiej zrobić je samemu!
Ciasteczka te wypadają zdecydowanie lepiej, niż ich sklepowa wersja! A zminimalizowana ilość cukru wcale nie wpływa na ich pyszny smak, który zawsze można podkręcić dodatkami po upieczeniu! Świetnie współgrają z  masłem orzechowym  bądź
domowym dżemem owocowym!








- 20 dag płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 150g masła
- 4 żółtka
- 300 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 50 g mąki ziemniaczanej 
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka miodu

- 2 łyżki mleka kokosowego (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- 1 białko do smarowania
- szczypta soli 
1.  Masło zmiksować na jasną masę
2. Następnie dodajemy żółtka
2.  Stopniowo dodawać cukier,miód  oraz szczyptę soli- cały czas miksując...
4. Do masy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz sodą, a następnie dodać mleka oraz otrębów
5. Masę rozwałkować, a następnie wycinać ciasteczka. Palcem robić wgłębienia.
6. Piec w temp.180 stopni ok. 20min
7.  Do środka każdego ciasteczka dodać dżemu/ masła orzechowego
#ENJOY! 


Pomysł na ciasteczka powstał, gdy miałam wolne żółtka do wykorzystania.
Jednak nie zawiodłam się efektem końcowym, zniknęły w mgnieniu oka :)


To prawda, że żółtka są bardziej kaloryczne, niż białka jaj, jednak nie powinniśmy ich unikać, wyrzucać... Dlaczego? Odpowiedź znajdziemy poniżej...







- Żółtka zawierają więcej (łatwiej przyswajalnego) białka, niż białka jaj.
- Zawierają witaminy A,D,E  oraz z grupy B
- Źródło magnezu, żelaza oraz sodu
- Zwiększają odporność (choćby dzięki zawartości plazmy w żółtku)
- Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz  układu kostnego.


Pogromca mitów! 
Wbrew wielu przekonaniom- żółtko to istny pogromca tłuszczu!
neutralizują cholesterol i w rzeczywistości mogą zapobiegać chorobom serca
✔ Zawierają substancję zwaną lecytyną
Lecytyna=  niezbędna dla organizmu, stanowi składnik błon komórkowych, rozbija tłuszcz i cholesterol na małe cząstki, zapobiegając osadzaniu się ich na ściankach naczyń.
Liczne badania wykazały, że codzienne zażywanie lecytyny redukuje poziom „złego” cholesterolu (LDL), podnosi poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) i zapobiega miażdżycy

Nie taki diabeł straszny!
 

Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jajka-zrodlo-pelnowartosciowego-bialka_36506.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz