środa, 6 stycznia 2016

budyniowe placuszki FIT


HU HU HA- nasza zima zła!
Dobrze, że przynajmniej desery są dobre!
Ale pod warunkiem, że są one naprawdę dobre!
....dobre dla naszego zdrowia!






Budyń na patelni!
...czyli placuszki o smaku budyniu



Dieta wcale nie musi być nudna!
Nie lubisz tradycyjnej owsianki? nasion? twarogu?  Kombinuj!
I dzięki temu dostarczaj niezbędnych makroelementów! 

Te hiper-zdrowe placuszki to prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla twojej sylwetki!
Świetna alternatywa na drugie, pożywne śniadanie, bądź deser :) 
Sprawdź, co w nich siedzi!

 
Otręby owsiane
-łatwoprzyswajalne
-bogate w błonnik
-obniżają poziom cholesterolu we krwi
-pochłaniają tłuszcz
Wiórki kokosowe-żelazo,magnez,miedź
-źródło białka
-dużo błonnika (aż 21g na 100g kokosu!)- zawiera dobre tłuszcze
Zobacz przepis na omlet kokosowy!

Nasiona CHIA
czytaj TUTAJ!
Mix nasion (lidl)
- Słonecznik, dynia, jagody goji, nasiona chia






  • ok.200 g twarogu chudego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek otrąb
  • wiórki kokosowe
  • dowolne nasiona (u mnie mieszanka z lidla+nasiona chia)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 10 łyżek mąki
  • masło klarowane do smażenia
  •  


  • Do rozgniecionego widelcem sera dodajemy płatki owsiane,otręby, wiórki kokosowe oraz nasiona
  • jajka ubijamy z cukrem waniliowym i dodajemy do masy, delikatnie mieszając
  • Na końcu dodajemy make. ok.10 lyzek (dodawać stopniowo/ ile przyjmie)
  • Smażymy na niewielkiej ilosci masła 

    Aby placuszki miały smak budyniu czekoladowego, dodać 2 łyżki kakao naturalnego! 
Podczas pieczenia, zwłaszcza tych kakaowych- obłędny zapach, aż ślinka cieknie!

Zarówno w smaku jak i w czasie smażenia- przypominają one budyń. Stąd taka, a nie inna nazwa ;)





Miłego, smacznego dnia! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz