CUKIER
• Twój wróg w walce
o wymarzoną sylwetkę !
• W dzisiejszych czasach można zaobserwować wzrastające zjawisko CHOROBY jaką jest OTYŁOŚĆ
(tak, jest to choroba, choroba cywilizacyjna )
Można by wiele opowiadać o zależnościach biologicznych, działaniu układu pokarmowego, przebiegu procesów trawiennych etc.
Można by wiele opowiadać o zależnościach biologicznych, działaniu układu pokarmowego, przebiegu procesów trawiennych etc.
Chciałabym w jak najprostszy sposób przedstawić Wam waszego największego wroga w starciu
o piękną sylwetkę !
▼CUKRY dzielimy na:▼
• CUKRY PROSTE (szkodliwe= słodkości, nieszkodliwe= owoce)
▼CUKRY dzielimy na:▼
• CUKRY PROSTE (szkodliwe= słodkości, nieszkodliwe= owoce)
• CUKRY ZŁOŻONE
• CUKRY PROSTE (-CUKRY
SZKODLIWE !!!)
Fruktoza (zawarta
w cukrze) ->
Jest główną przyczyną OTYŁOŚCI,
(a także cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy)
gdzie go znajdziemy?
- napoje owocowe, energetyzujące, gazowane, izotoniczne itd.
- wyroby cukiernicze, desery
- słodycze
- płatki śniadaniowe
- jogurty
- przetwory owocowe
Jest główną przyczyną OTYŁOŚCI,
(a także cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy)
gdzie go znajdziemy?
- napoje owocowe, energetyzujące, gazowane, izotoniczne itd.
- wyroby cukiernicze, desery
- słodycze
- płatki śniadaniowe
- jogurty
- przetwory owocowe
NADMIAR
Spożywanie więcej SŁODKOŚCI,
niż cukrów złożonych (błonnik pokarmowy)
TO ŚWIETNA DROGA PROWADZĄCA DO OTYŁOŚCI
Powoduje, że mamy nadmiar ENERGII w organizmie…
A jeżeli nie wykorzystamy tej energii (nie będziemy ćwiczyć, ruszać się)
to wszystko przekształci się
w tkankę tłuszczową !
▼ WNIOSEK: ▼
FRUKTOZA > BŁONNIK = OTYŁOŚĆ
Zaleca się spożywać większą ilości błonnika pokarmowego
Ma on efekt zupełnie odwrotny do tego, kiedy spożywamy cukry proste ->
zapobiega chorobom przewodu pokarmowego oraz otyłości, miażdżycy, cukrzycy typu 2
Gdzie znajdziemy błonnik?
-rośliny strączkowe (fasola, szparaga etc)
-warzywa i owoce
- ciemne produkty zbożowe
(ciemne pieczywo, ciemny makaron, ciemny ryż)
-muesli
-owsianka
-otręby
• są to tzw. cukry złożone
dostarczają nam energii powoli i zaspokajają nas przez cały dzień...
-rośliny strączkowe (fasola, szparaga etc)
-warzywa i owoce
- ciemne produkty zbożowe
(ciemne pieczywo, ciemny makaron, ciemny ryż)
-muesli
-owsianka
-otręby
• są to tzw. cukry złożone
dostarczają nam energii powoli i zaspokajają nas przez cały dzień...
Jeszcze jedna kwestia...
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼
Dlaczego nie powinniśmy rezygnować z jedzenia węglowodanów??
NIEDOBÓR
• W przypadku niedoboru węglowodanów, organizm zamiast otrzymywać ENERGIĘ z
NIEDOBÓR
• W przypadku niedoboru węglowodanów, organizm zamiast otrzymywać ENERGIĘ z
WĘGLOWODANÓW i TŁUSZCZY – zmuszony jest do
pobierania energii z BIAŁEK
(i częściowo z tłuszczy). A jak wiadomo inne jest zadanie Białka, które spożywamy !!!
Powinno ono służyć odnowie białka tkankowego !!!
A to właśnie węglowodany powinny być przeznaczone na potrzeby energetyczne w naszym ciele !
Zamiast pomóc sobie w zrzuceniu zbędnych kilogramów- dołożymy sobie kolejnych
(i częściowo z tłuszczy). A jak wiadomo inne jest zadanie Białka, które spożywamy !!!
Powinno ono służyć odnowie białka tkankowego !!!
A to właśnie węglowodany powinny być przeznaczone na potrzeby energetyczne w naszym ciele !
Zamiast pomóc sobie w zrzuceniu zbędnych kilogramów- dołożymy sobie kolejnych
▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲
Panie i panowie!
Słodycze zamieniamy na owoce i jemy dużo węglowodanów złożonych :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz