niedziela, 17 kwietnia 2016

Tort kanapkowy z łososiem i krewetkami!



Przekąska na imprezę
czyli...
TORT KANAPKOWY z łososiem i krewetkami

Świetny zamiennik kanapek! Strzał w dziesiątkę na imprezę rodzinną, bądź ze znajomymi! Kunsztowny, wytrawny tort rodem ze Szwecji (znany jako SMÖRGÅSTÅRTA jest bardzo smaczny, łatwy w wykonaniu i do tego wizualnie bardzo ładnie się prezentuje!
Duży plus za nienaganne składniki, które w połączeniu tworzą apetyczny i pożywyny posiłek!








Spód tortu (ciasto chlebowe)
-25g drożdży
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-1 łyżka miodu
-1,5 szklanki letniej wody
-250g mąki durum* (można zwykłą)
-250g mąki pszennej

Nadzienie nr.1
-3 jajka na twardo
-250g kremu fraiche/ naturalnego serka homogenizowanego
-2 łyżki drobno posiekanego kopru
-garść krewetek


Nadzienie nr.2
-1 szklanka śmietany kremówki
-2 łyżki majonezu light*
-drobno posiekana sałata lodowa
-1 limonka
-150g wędzonego łososia
-1 garść świeżych krewetek
-2 jajka na twardo
-koper
-1 łyżka szczypiorku








1.  Drożdże rozpuść w zimnej wodzie, dodaj olej, sól, miód
2. Dodaj obie mąki i wyrób ciasto (powinno być miękkie, ale nie klejące)
3. Zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na ok.40min
4. Przełóż ciasto do okrągłej, natłuszczonej i posypanej mąką formy (średnica 26cm). Niech rośnie jeszcze 30min. Piecz chleb w temp.220st. ok 20min
5. Jeżeli chleb ostygnie przekrój spód na trzy placki
6. Pierwszy placek posmaruj nadzieniem jajecznym i przykryj drugim plackiem
7. Drugi placek posmaruj nadzieniem łososiowym i przykryj kolejnym plackiem
8. Tort z wierzchu posmaruj nadzieniem jajecznym
9. Udekoruj wg. uznania







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz