sobota, 26 marca 2016

Wielkanoc na diecie

Świąteczna uczta w wersji light!

...czyli jak przeżyć Wielkanoc będąc na diecie?

Nie da się ukryć, że Święta kojarzą nam się z bogato zastawionym stołem, wielkim obżarstwem, co z kolei wiąże się z późniejszymi dręczącymi nas wyrzutami sumienia, że zjedliśmy za dużo, a figurka nie jest taka jaka być powinna.
Jak zatem jeść, ażeby się nie "przejeść" ?
Zachować umiar!


1.Jedz małymi porcjami
►Lepiej jest spróbować wszystkiego po trochu, niż wszystkiego wypełniając talerze, aż po brzegi... (tak, zdaję sobie sprawę, że sam widok pysznego ciasta sprawia, że aż ma się ochotę pochłonąć całą brytfankę... ale zapewniam, że jeden kawałek będzie korzystniejszy dla sylwetki! :) 



2.Zielono na talerzu


Adekwatnie do świąt- na stołach gościć powinna rzeżucha!
-zawiera witaminy A, B1,B2, E,PP
-źródło łatwo przyswajalnego jodu, siarki, chromu, potasu, magnezu, wapnia

Dania przyprawiajmy aromatycznymi ziołami oraz przyprawami



3. Lekkie sosy
Zamiast tłustego majonezu użyj kremowych sosów Jak najbardziej na miejscu będą także pasty warzywne takie jak pasta z suszonych pomidorów, bądź chrzan
4. Zamienniki tłustych wędlin
Pamiętaj, że na stole poza tłustymi wędlinami, kiełbasą i mięsem jest również drób.
Świetnym pomysłem jest upieczenie własnej pieczeni- mamy pewność co do składu! Samo zdrowie!



5. Pij wodę po posiłku
Woda z cytryną po posiłku zapewni uczucie sytości, oczyści organizm

6. Pamiętaj o ruchu!
Nie pozwól, ażeby święta spędzone były jedynie przy stole. W ramach odpoczynku od uczty zaproponuj swoim najbliższym ruch!
Spacer/rolki/bieganie!
Do aktywności na świeżym powietrzu dodatkowo przychylna jest dla nas również pogoda!




Udanych, spędzonych w gronie rodzinnym i wiosennej atmosferze Świąt, kochani!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz