czwartek, 17 marca 2016

Burrito z indyka z sosem napoli!


OBIAD PO MEKSYKAŃSKU 
...czyli Burrito na ostro

Sposób na pyszny i pożywny obiadek! Kuchnia meksykańska to jedna z moich ulubionych!
...w dzisiejszym wydaniu króluje mięso mielone z indyka oraz ryż pełnoziarnisty (KLIK) zapakowane w bogatą w błonnik tortillę. Całość dopełnia zapieczony ser z pysznym pomidorowym sosem...
Palce lizać!






-ryż pełnoziarnisty
-mięso mielone z indyka (0.3 kg)
-cebula, czosnek

-kukurydza
-papryka
-suszone pomidory
-czerwona fasola
-sos napoli
-przecier pomidorowy
-przyprawy (chili, słodka papryka, pieprz cayenne, kmin rzymski)






1.Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu
2. Mięso mielone dopraw przyprawami, a następnie podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek
3.Zeszklij cebulę oraz czosnek
4.Do usmażonego mięsa dorzuć pokrojone w drobną kostkę warzywa, a następnie dodaj fasolę oraz przecier pomidorowy
5.Wymieszaj ryż z gotowym farszem, a następnie rozłóż na tortilli
6. Tortille udekoruj sosem napoli oraz posyp serem
7. Całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok.10/15min


ENJOY!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz