niedziela, 13 września 2015

Ten żyje zdrowo, kto je kolorowo!

EAT CLEAN  &  COLORFUL 
Staraj się, aby każdy Twój posiłek był bogaty nie tylko w cenne mikroelementy, ale także zawierał w sobie wszystkie kolory tęczy!
Nie od dziś wiadomo, że

barwa warzyw i owoców wskazuje na zawarte w nich składniki odżywcze
ŻÓŁTY I POMARAŃCZOWY NA WZROK
(
Są dobre dla naszych oczu)
Owoce: morele, brzoskwinie
Warzywa: marchew, papryka, kukurydza, dynia

CZERWONE WZMACNIAJĄ SERCE
(
Dbają o żyły i tętnice, regulują pracę serca oraz ciśnienie)
Owoce: czereśnie, truskawki, czerwone porzeczki, maliny, wiśnie, arbuz, żurawina, aronia
Warzywa: czerwona papryka, pomidory

FIOLET NA PAMIĘĆ
(Stymulują krążenie nawet w najmniejszych naczynkach krwionośnych mózgu)
Owoce: czarne porzeczki, jagody, jeżyny, borówki

Warzywa: bakłażan, buraki, czerwona kapusta, czerwona cebula

ZIELONY NA SMUKŁĄ TALIĘ
(
Poprawiają trawienie i pracę wątroby, a także hamują napady głodu)
Owoce: agrest, jasne winogrona
Warzywa: brokuły, szpinak♥, szparagi, bób
jarmuż, cukinia, natka pietruszki


 

Jedzenie wcale nie musi być nudne! Potrzebna jest szczypta koloru oraz deko wyobraźni! 

#ENJOY! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz